Blog

Our Latest News

Previous Next

Πόσο σημαντική είναι η σχεδίαση ενός καλαίσθητου φαρμακείου;

Τα φαρμακεία είχαν έναν συγκεκριμένο ρόλο όπου ένας ασθενής μπορούσε να προμηθευτεί τα φάρμακά του. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς λοιπόν, σε έναν τέτοιο χώρο, πόσο σημαντική είναι η εμφάνιση και η εικόνα;

Η απάντηση είναι μία και είναι απόλυτη: Πολύ σημαντική. Σε μια εποχή που η αισθητική ενός καταστήματος παίζει αξιόλογο ρόλο στην αύξηση της εμπορικής δραστηριότητάς του, τα φαρμακεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Πλέον όταν ένας πελάτης μπαίνει σε ένα κατάστημα θέλει να καλύψει μία πρακτική ανάγκη αγοράζοντας ένα προϊόν, όμως πάντα καλύπτει και την ψυχολογική ανάγκη του να πάρει μια ικανοποίηση από την εμπειρία της ίδιας της αγοράς. Το ίδιο ισχύει και στα φαρμακεία που πλέον μεγάλο μέρος των πωλήσεων τους και το μεγαλύτερο της κερδοφορίας τους αποτελούν τα μη φαρμακευτικά προϊόντα, όπως τα προϊόντα περιποίησης, ομορφιάς και διατροφής.

Η επιτυχής προσαρμογή του φαρμακοποιού στις απαιτήσεις και τις τάσεις της εποχής είναι πολύ σημαντική και μπορεί να είναι αυτή η διαφορά που θα τραβήξει το καταναλωτικό κοινό της περιοχής. Ένα φαρμακείο περιποιημένο, εμφανίσιμο και λειτουργικό σίγουρα μπορεί να επηρεάσει θετικά τον πελάτη και να μετατρέψει μία θετική εμπειρία αγοράς σε μόνιμη πελατεία.

Είναι απαραίτητο λοιπόν ένα φαρμακείο να ακολουθεί τις πλέον σύγχρονες τάσεις έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι όχι μόνο αισθητικό αλλά και λειτουργικό. Γενικά οι λιτές και καθαρές γραμμές σε έναν χώρο είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα όταν τα προϊόντα είναι πολλά και διαφορετικά. Μία minimal αισθητική σε ένα φαρμακείο μπορεί να απογειώσει την εικόνα του. Φυσικά αυτό είναι μία γενικότερη τάση της εποχής μας. Το κάθε φαρμακείο όμως θα πρέπει να έχει το δικό του ξεχωριστό στυλ και γιατί όχι και κάποια ιδιαίτερη θεματολογία-design theme, πάνω στο οποίο μπορεί να βασίζεται όλη η διακόσμηση, η τοποθέτηση των προϊόντων, η σήμανση κτλ. Για παράδειγμα θα μπορούσε ένα φαρμακείο να ακολουθήσει την γραμμή των natural υλικών με φυσικό ξύλο ή της high-tech αισθητικής δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο στο στυλ του και μία ιδιαίτερη αγοραστική εμπειρία για τον πελάτη.

Το design σε κάθε φαρμακείο πρέπει να αποπνέει τη διαφορετικότητα του χώρου αλλά και του ιδιοκτήτη του κάνοντας το να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Μην φοβάστε λοιπόν να κάνετε κάτι το διαφορετικό, που εκφράζει εσάς αλλά και μοναδικότητα του χώρου. Φυσικά το design ενός φαρμακείου είναι άμεσα αλληλένδετο με του πελάτες του και το αγοραστικό του κοινό και τα προϊόντα στα οποία ειδικεύεται. Απαραίτητο είναι να λάβετε υπόψη σας και το σημείο στο οποίο βρίσκεται το φαρμακείο καθώς και τον ανταγωνισμό που έχει στην ευρύτερη περιοχή.

Το σημαντικό είναι το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι ξεχωριστό αλλά και ο χώρος να είναι λειτουργικός, εμπορικός και βασισμένος στις νέες τάσεις merchandising ενός φαρμακείου που θέλουν πλέον τον πελάτη να αυτοεξυπηρετείται. Ο νέος εκσυγχρονισμένος εξοπλισμός είναι απαραίτητο να καθοδηγεί από μόνος του τον πελάτη στο επιθυμητό προϊόν. Ανάλογα λοιπόν με το προϊοντικό μείγμα που συναντά κανείς εντός του φαρμακείου είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρες οι σημάνσεις για τις διάφορες κατηγορίες όπως τα καλλυντικά, τα φυτικά προϊόντα, τα συμπληρώματα διατροφής, τα ορθοπεδικά και άλλα. Η αυξημένη πώληση λοιπόν των ειδών περιποίησης καθιστά απαραίτητη την χρήση λειτουργικών συστημάτων επίπλωσης και καινοτόμους τρόπους προβολής των προϊόντων. Και ανάλογα πάντα τις προϊοντικές κατηγορίες που έχει ένα φαρμακείο καθώς και τον αποθηκευτικό του χώρο, είναι εύλογο πως όσο πιο μεγάλος είναι ο χώρος πώλησης τόσο πιο ευέλικτος ως προς το design και την αρχιτεκτονική του. Φυσικά αυτό δεν αποκλείει ένα μικρό χώρο να γίνει ένα σύγχρονο και λειτουργικό φαρμακείο.

Ένα φαρμακείο κατά την δημιουργία του ή την ανακαίνιση του πρέπει να έχει όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία για να δημιουργήσει ένα σταθερό πελατολόγιο ή να αυξήσει την εμπορικότητά του. Είναι επιτακτική ανάγκη για κάποιον που θα πάρει την απόφαση να κάνει ανακαίνιση να συνεργαστεί με έναν ειδικό που θα μπορέσει να αναλάβει την μελέτη αλλά και την κατασκευή του χώρου. Ένας έμπειρος συνεργάτης θα μπορέσει να βρει μία ξεχωριστή και μοναδική πρόταση για τον φαρμακοποιό, προσαρμοσμένη στον ίδιο αλλά και στην ειδική περίπτωση του κάθε χώρου, με λειτουργικά και ποιοτικά ράφια, πάνελς, κεντρικά έπιπλα-γόνδολες αλλά και γενικότερα τα υλικά, φωτισμό και όλα αυτά που δίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ένας επαγγελματίας, με ειδίκευση στην ανακαίνιση φαρμακείων, θα λάβει υπόψη του τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του φαρμακείου και θα σεβαστεί τις απαιτήσεις του αλλά και τις ιδιαιτερότητες του χώρου δημιουργώντας κάτι εντελώς καινούριο και πρωτότυπο - μέσα στα δεδομένα για τον φαρμακοποιό, οικονομικά πλαίσια - ενισχύοντας σημαντικά την εικόνα του φαρμακείου και κατά συνέπεια των πωλήσεων του, αξιοποιώντας την αρχική επένδυση του.

Q Project

ΕΔΡΑ –ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ξανθίππου 2 & Λ. Μεσογείων 176
2ος όροφος, 15561 Χολαργός
Συντεταγμένες GPS: 38.001176, 23.787716 (Δείτε τον χάρτη)
T: +30 210 6516544
F: +30 210 6516545
E: info@qproject.gr
W: www.qproject.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ελευθερίου Βενιζέλου 19
Προέκταση Ανδριανουπόλεως
55133 Καλαμαριά

T-F: +30 2310 452574

ISO 2015

 

Evea Logo

Sbc

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι! Κάντε εγγραφή στο Ενημερωτικό μας δελτίο.

© 2016 Jalp Internet Marketing Agency All Rights Reserved.