Espa 2014-2020

Blog

Our Latest News

Previous Next

Συνέντευξη Κ. Τσαγκαλίδη στο Forbes CEO Talks του Capital.gr

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία, και συνεπώς και ο κλάδος των κατασκευών, έχει περάσει από περιόδους βαθιάς στασιμότητας και ύφεσης, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την επαγγελματική κουλτούρα αναφέρει ο K. Τσαγκαλίδης CEO της QProject. Το σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαλίδη, είναι να μπορούμε να μεταλλασσόμαστε γρήγορα και αποδοτικά σε κάθε νέα πρόκληση.

- Από την ιδέα, το σχέδιο ως την κατασκευή. Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η QProject;

Στόχος της QPROJECT, ως αμιγώς Κατασκευαστικής Εταιρείας, είναι να υποστηρίζει τους πελάτες της, κατά το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και στο στάδιο της συντήρησης των κτιριακών υποδομών. Στο δυναμικό μας περιλαμβάνονται έμπειροι Πολιτικοί, Μηχανολόγοι και Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, οι οποίοι συνεργάζονται σε κάθε έργο, ο καθένας για να συμβάλει από τον τομέα του, στη διασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας, δηλαδή της σχέσης κόστους, χρόνου και επίτευξης του σκοπού.  

Τα έργα που αναλαμβάνουμε καλύπτουν όλη τη γκάμα των υποδομών - κτίρια γραφείων, food & non food καταστημάτων, ξενοδοχεία, βιομηχανικά κτίρια και logistics centers και βεβαίως κατοικίες.

- Οι πελάτες της εταιρείας είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν. Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί;

Η στόχευση στην υλοποίηση εμβληματικών κατασκευαστικών έργων είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε σαν φιλοσοφία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της εταιρείας. Θεωρούμε ότι αυτού του είδους τα projects, με υψηλές απαιτήσεις και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον τρόπο κατασκευής, την ποιότητα και τους χρόνους παράδοσης, μας διαφοροποιούν από την υπόλοιπη αγορά.

Η QProject έχει υλοποιήσει έργα κάθε είδους στο επαγγελματικό real estate και όχι μόνο, είτε πρόκειται για τον κλάδο του λιανεμπορίου, των ξενοδοχείων, της εστίασης, του ηλεκτρονικού εμπορίου κ.ά., αποτελώντας ουσιαστικά μία εταιρεία παροχής καθετοποιημένων και ολοκληρωμένων κατασκευαστικών λύσεων. Πέρα από τα έργα των ιδιωτών πελατών μας για επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες, είναι σημαντική για εμάς η εμπιστοσύνη, για τις κατασκευές τους από μεγάλες πολυεθνικές -και μη- εταιρείες, όπως οι Club Mediterranee, SELINA Hotels, Dimand, Adidas Hellas, NIKE Hellas, Deloitte, Δειπνοσοφιστήριο, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Mega Brokers, Gold Air Handling, Marine Tours, Samsung, NRG, TUV Hellas, La Perla, Diptque, Schneider Electric, Pharmacy 295 κ.ά.

Επομένως, έχοντας εκτελέσει έργα υψηλών απαιτήσεων σε όλο το φάσμα των κατασκευών, έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία και εμπειρία που μας επιτρέπει να αναλαμβάνουμε έργα κάθε εύρους, πολυπλοκότητας και ύφους.

- Έχει επηρεάσει η ενεργειακή κρίση τα σχέδια των εταιρειών και έχει αυτό διαφοροποιήσει τη δική σας φιλοσοφία;

Η Ελλάδα είχε την ατυχία να ζήσει μια σφοδρή 10ετή οικονομική κρίση, την οποία δυστυχώς ακολούθησαν και άλλες, όπως η υγειονομική και η ενεργειακή.  Η ενεργειακή κρίση, προφανώς, έχει επηρεάσει και τον κλάδο των κατασκευών. Οι ελλείψεις προϊόντων και η διαρκής αύξηση των τιμών έχουν συμβάλει αρνητικά στην εκτέλεση των μεγάλων,  κυρίως, κατασκευαστικών έργων.

Σίγουρα αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια πρόσθετη δυσκολία, για τους ιδιοκτήτες και για τους κατασκευαστές, αφού καλούμαστε να απορροφήσουμε μέρος αυτών των ανατιμήσεων, ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί ή να ολοκληρώσουμε έργα τα οποία συμφωνήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ ότι βαίνουμε προς μια εξομάλυνση, όμως, δυστυχώς,  η πρόβλεψή μας είναι ότι οι τιμές των υλικών θα σταθεροποιηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που δουλεύαμε έως πρόσφατα.

Ωστόσο, για εταιρείες με την κατάλληλη τεχνογνωσία, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι και μια ευκαιρία να προσφέρουν στους πελάτες λύσεις "value engineering", δηλαδή την προσαρμογή των προδιαγραφών με τέτοιο τρόπο, ώστε να συγκρατηθεί -κατά το δυνατόν- το συνολικό κόστος σε λογικά επίπεδα.

Φροντίζουμε πολύ αυστηρά για τον προγραμματισμό των φάσεων κατασκευής, ώστε τα έργα να ολοκληρώνονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα και δίνουμε βάρος στη διαπραγματευτική πολιτική μας και στην εξασφάλιση σταθερού κόστους κατασκευής, σε μια εποχή που η αγορά έχει αστάθειες τιμών και παραδόσεων.

- Ποιος είναι ο ρόλος του/της CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του/της και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;

Προσωπικά, θεωρώ ότι ο CEO πρέπει να διαθέτει καθαρό μυαλό και να ηγείται με ήθος και όραμα.  Να δημιουργεί αξία στις ομάδες και όχι στις μονάδες και να μεταδίδει τις αξίες του σε όλο το εύρος της εταιρείας.

Να χτίσει εμπιστοσύνη και να εμπνέει τους ανθρώπους, ώστε να φροντίζουν και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Όταν καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα ασφάλειας στα στελέχη μας, όταν ηγούμαστε με ενσυναίσθηση, δίνοντας πρώτοι το καλό παράδειγμα, όταν καθοδηγούμε και δείχνουμε τον τρόπο που πρέπει να διαχειριζόμαστε τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες μας, όταν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο δυναμικό μας,  είμαι σίγουρος  ότι έχουμε μόνο να κερδίσουμε.

Μια τέτοια κουλτούρα σε κάθε εταιρεία είναι το πιο σημαντικό κίνητρο για να προσελκύσουμε στελέχη ικανά, αλλά, κυρίως, να δημιουργήσουμε στελέχη ικανά. Η επιτυχία ενός CEO είναι να καταφέρει να εκτιμήσει και να αξιοποιήσει τις ικανότητες και την προσωπικότητα του κάθε μέλους της ομάδας για τον κοινό στόχο.

- Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;

Όσον αφορά στον τομέα των Κατασκευαστικών Εταιρειών, πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο έχει μετασχηματιστεί την τελευταία 20ετία στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος κλάδος. Τα έργα γίνονται πιο πολύπλοκα και απαιτούν  εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, τις οποίες de facto πρέπει να διαθέτουν οι νέοι μηχανικοί.  Έννοιες όπως το Project Management, Business Development, Value Engineering και Cost Control θεωρούνται βασικές και τα νέα στελέχη θα πρέπει αφενός να τις αντιλαμβάνονται και αφετέρου να τις εφαρμόζουν.

Θεωρώ το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα καταρτισμένο και με επαρκείς ακαδημαϊκές γνώσεις. Πέρα από αυτό, έχει σημασία η όρεξη για δουλειά και συνεχή βελτίωση, το προσωπικό κίνητρο για συνεχή επιμόρφωση, το ομαδικό πνεύμα και η ψυχραιμία μπροστά στις αντιξοότητες και αλλαγές που είναι μέρος του παιχνιδιού.  

"Τα ικανά και αποδοτικά στελέχη είναι εκείνοι που δεν χρειάζονται παρακίνηση".

- Ποιος ο ρόλος του crisis management στην τρέχουσα περίοδο σε έναν οργανισμό, ειδικά του κλάδου σας; Πόση έμφαση έχετε αποδώσει στο crisis preparedness και με ποιους τρόπους;

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία και συνεπώς και ο κλάδος των κατασκευών, έχει περάσει από περιόδους βαθιάς στασιμότητας και ύφεσης, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την επαγγελματική κουλτούρα. Η στρατηγική του Crisis management είναι πλέον ο τρόπος που λειτουργούμε -όλα είναι μεταβλητά, ασαφή, απρόβλεπτα. Αντί για Crisis Management θα έλεγα Management of Change. Κρίσεις πάντα θα υπάρχουν όπως και ευκαιρίες μέσα από αυτές. Το πολύ σημαντικό είναι να μπορούμε να μεταλλασσόμαστε γρήγορα και αποδοτικά σε κάθε νέα πρόκληση. Πολλές από τις κρίσεις δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε, αλλά συμβαίνουν. Εκείνη την ώρα πρέπει να μεταμορφωνόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα άμεσα, ευέλικτα και αποδοτικά.

Η Qproject ιδρύθηκε το 2014, μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και επομένως γαλουχήθηκε μέσα σε αυτή, σε πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις από τις υπάρχουσες. Προσπαθούμε να ελέγξουμε ό,τι μπορούμε και παράλληλα να δημιουργήσουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, ως ομάδα, σε ό,τι κι αν συμβεί.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των έργων σε κάθε επίπεδο, από τη σωστή κοστολόγηση, την επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών και υπεργολάβων μας, την αξιοποίηση χρηματοδότησης και εργαλείων  για την εξασφάλιση ρευστότητας, τον σχεδιασμό Πλάνου Ενεργειών και εναλλακτικών λύσεων.  

Προσωπικά, θεωρώ ότι όλα τα στελέχη έχουν το δικαίωμα και πρέπει να ενημερώνονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία σε κάθε χρονική στιγμή. Σίγουρα, το επιχειρηματικό ρίσκο ή η λήψη των τελικών αποφάσεων  δεν μετατοπίζεται ή διαμοιράζεται. Όμως, η ανοιχτή και συνεχής επικοινωνία και πληροφόρηση έχει αποδείξει τουλάχιστον σε εμένα ότι ενδυναμώνει τις ομάδες και δίνει κίνητρο για να μπορέσουμε όλοι μαζί, με ψυχραιμία, να ξεπεράσουμε τίς όποιες κρίσεις.   

 

Πηγή: Capital.gr

Q Project

ΕΔΡΑ –ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ξανθίππου 2 & Λ. Μεσογείων 176
2ος όροφος, 15561 Χολαργός
Συντεταγμένες GPS: 38.001176, 23.787716 (Δείτε τον χάρτη)
T: +30 210 6516544
F: +30 210 6516545
E: info@qproject.gr
W: www.qproject.gr

ΑΡ. ΓΕΜΗ 128028701000

ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ελευθερίου Βενιζέλου 19
Προέκταση Ανδριανουπόλεως
55133 Καλαμαριά

T-F: +30 2310 452574

ISO 2015 New

 

Evea Logo

Sbc

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι! Κάντε εγγραφή στο Ενημερωτικό μας δελτίο.

© 2016 Jalp Internet Marketing Agency All Rights Reserved.